Att bestämma sig!

Hej på er!

Våren börjar göra sig påmind här i Schweiz. Det kan ju såklart bli bakslag för vi är ju bara i februari ännu men jag tänker inte låtsas om det 🙂
Nu har mina stora söner sportlov och den första dagen tillbringade vi på Zürich Zoo. Det var första gången jag var där själv med alla 4 barnen och det gick över förväntan. Saken är ju den att vi först åker tåg 30 min och sen spårvagn i ca 20 min innan vi är framme. Hade ingen vagn med oss heller men som sagt, det gick så bra!
Värmen börjar sakta komma, har haft strålande sol och mellan 10-14 grader ute. Mitt sportlov är dock över nu och jag ska till skolan för första gången på nästan 3 veckor i morgon. Nervös igen, japp det är jag. Känns som att det aldrig kommer bli normaltillstånd att gå till skolan. I morgon börjar vi dessutom 3 intensiva fotografi dagar. Ska bli spännande 🙂

I går på Zoo pratade jag med en god vän om detta med motivation och att verkligen bestämma sig. Jag har ju provat diverse dieter, det har jag ju skrivit om förrut. Det jag har “lyckats” mest med är Viktväktarna.Lyckats inom situationstecken eftersom jag aldrig lyckats behålla vikten. Det krävs sjuk diciplin med en metod där man ska äta light och aldrig bli av med sitt sötsug. För mig var de dessutom ett ständigt räknande i allt jag åt och gjorde. Promenader blev till pointsjagande osv. Jag har ju skrivit om det förrut. Dessutom tror jag inte på lightprodukter. Att en avocado “kostar” 8 points så man hellre undviker den än att äta är sjukt. Avocado som är något av det godaste och bästa man kan äta. Alla är överrens om att margarin inte är något bra, men inte viktväktarna, det ska vara lättmargarin i typ allt. För mig känns det helt enkelt fel.
Men om man har motivationen nog så klarar man det med viktväktarna också. För att kunna gå ner i vikt ska man ha bestämt sig. På riktigt. Inte bara lite halvdant utan verkligen. Jag har gjort många halvhjärtade försök men de har aldrig lyckat. Så klart. För man lyckas inte att krossa gamla vanor och mönster om man inte gör det ordentligt. Och det är där min skepsis mot viktväktarna kommer in. Med den metoden tvingas man inte att bryta ordentligt, man tillåts att äta allt och fuska om man så vill. Det kanske kan funka för endel men lets face it, vi som ätit till oss en större kropp har liksom lyckats gå över den gränsen på något sätt.Om det så handlar om mat eller socker, på ett eller annat sätt har man gått över gränser i överätning osv.Att då ha en metod där “allt är tillåtet” i lagom gräns kan bli rätt svårt.
Jag tror man kan klara det med vilken metod som helst om man har bestämt sig!
Men jag VET att det är enklare med LCHF för det är massa god mat, lchf efterrrätter osv utan att man måste räkna, överkompensera eller straffa sig själv.
Jag har själv varit skeptiskt och frasen: “jag tror inte på att äta för mycket fett” är en klassiker. Studier efter studier visar att SOCKER är boven bakom massa skit. Under decennier har vi ätit fettfritt och fettsnålt och har vi blivit smalare? Näe, inte direkt. Att sitta och äta muffinsar fullproppade med socker och vetemjöl är ok men en avocado är fel, hur går det i hop?

LCHF för mig är ren mat lagad från grunden. Lagad med riktiga råvaror utan tillsatser av hög kvalite. Det går inte att överäta min frukost i dag tex. En liten skål med kokosgröt och hallon och sen ett ägg. Man blir så mätt att man storknar om man äter för mycket.

Känner du att du inte kan leva utan socker och söta saker? DÅ är lchf för dig. Tro mig, jag har varit där. Förmodligen en större sockergris än vad du någonsin har varit i närheten. Jag drevs av socker, av att få äta socker.  LCHF har förmodligen räddat mitt liv och min hälsa. Stora delar av släkten på min fars sida har åldersdiabetes. Där hade jag såklart hamnat om jag fortsatt som jag gjorde förrut. Jag är stolt LCHF:are och matextremist.
Det viktiga är dock att du bestämmer dig. På riktigt! Välj det som är bra för dig men kom i håg att skallen ska vara med. Det är en lång resa och snabba resultat är inte likamed bäst.

Vet ni vad jag drömde i natt? Att jag åt 10 skivor bröd, riktigt tryckte i mig. Vaknade upp med andan i halsen och ett ryck som man gör när man drömmer mardrömmar. Började GAPskratta, vilken himla galen lchf:are jag börjar bli som drömmer mardrömmar där bröd är involverat. Tack och lov var det bara en dröm för annars hade jag nog våndats i magkramper efterråt då för mycket kolhydrater har den effekten på magen om man inte är van.

Hörrni, på instagram heter jag: lchfannaschweiz
Kika in vettja, där lägger jag ut endel bilder. Fantastiskt lchf forum där faktiskt, massa inspiration!

Nu ska jag ta tag i tvätten som verkar växa extra fort de dagar man gör roliga saker med barnen i stället för att hänga hemma 😉
Resten av dagen ska vi tillbringa på en stor lekpark i grannbyn. I morgon skola och tors och fre är det dagis för de små o maken och de stora ska åka skidor! Det är nice att bo 30 min från skidbacken (säger hon som inte åker skidor. Nästa säsong SKA jag lära mig, se det som ett löfte!!!)

Lev väl!
kramar Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *